Det spørgsmål er der rigtig mange hækejere, der stiller sig selv. Der findes ikke et konkret svar på, hvornår du skal klippe din hæk, da det kan afhænge af rigtig mange ting. Det kommer blandt andet an på, hvad du som hækejer har tid til, men det kommer i høj grad også an på den hæktype du har og hvor gammel den er.
Hvad er den bedste årstid at klippe hæk?
Hækken skal klippes før Sankt Hans. De fleste haveejere kender sikkert til den uskrevne regel. Det er også en ganske fin regel at gå efter, men man skal være opmærksom på, at det kan variere efter din hæktype, og der kan gemme sig fuglereder i hækken på det tidspunkt. På denne side vil du kunne læse de gode råd, der er for hækklipning på de forskellige årstider. Hvis du er interesseret i at læse om, hvilket vejr, der er det bedste at klippe hæk i, så kan du bliver klogere på her: “Hvad er det bedste vejr til hækklipningen?”.
Hvornår bør de mest populære hæktyper klippes?
- Bøgehækken bør klippes minimum én gang om året. Én gang om året bør være i juli. To gange bør være i juni og så igen i august.
- Ligusterhækken bør klippes to gange om året. Det bør gøres i juni og derefter i august.
- Syrenhækken bør klippes i én gang om året – efter blomstring, som er i maj-juni måned.
- Buksbom bør klippes to gange om året. Første gang i foråret fra omkring marts til juni måned og anden gang i efteråret, senest i september.
- Thujahækken bør klippes minimum én gang om året. Det bør gøres i juli eller allersenest i august.
Klippe hæk til forår
Lige så snart forårsmånederne kommer, og hækken begynder at stritte ud til alle sider med nye skud, kan det være fristende at komme ud i haven og være på forkant med sin hæk. Men der er to gode grunde til at holde igen med hæksaksen. Den ene er, at hvis du venter med at klippe den til midt juli eller august, så kan du kan du nøjes med at klippe den en enkelt gang om året. Det afhænger selvfølgelig af, hvor hurtig ens hæktype vokser, og hvor skarp man ønsker den. Den anden grund til at vente, er for fuglenes skyld. Hvis man klipper sin hæk i maj eller juni, kan man nemlig komme til at skade ynglefuglene ved at ødelægge deres rede, æg eller unger. Mange småfugle bygger nemlig deres reder i de danske husejeres hække.
Hvornår må man klippe hæk for fuglene?
Hækklipning og fuglereder er ikke en god kombi. Hvis man har en hurtigtvoksende hæk eller bare gerne vil have sin hæk helt skarp og dermed ikke kan vente med at klippe den, så er det en god idé at kigge hækken igennem inden du klipper løs. Hvis du gerne vil klippe din hæk og samtidig passe på fuglene, bør du vente med at klippe den til fugleungerne er blevet så store, at de har forladt reden. Det bør derfor gøres så sent på sommeren som muligt, men derfor er det stadig en god idé lige at kigge sin hæk igennem, så man er helt sikker på, der ikke gemmer sig nogle fugle. Dette følger også anbefalingerne fra Dansk Ornitologisk Forening.
Hækklipning om sommeren
Om du vælger at klippe din hæk én gang, to gange eller flere gange om året, så slipper du ikke udenom en klipning i løbet af sommeren. Du kan godt komme afsted med at klippe din hæk én gang om året, og her anbefales det at gøre det i juli eller august. De fleste anbefaler dog, at du klipper hækken minimum to gange om året. Grunden til, at de fleste anbefaler at klippe hækken minimum to gange om året er, at den vokser meget i foråret, holder pause midt på sommeren og danner så nye skud igen omkring august. En anden grund er, at du kan få din hæk til at stå flottere, da den får et mere skarpt udtryk, jo flere gange du klipper den. Hvis du har f.eks. har en bøgehæk eller avnbøgehæk, så kan du godt nøjes med at klippe den én gang, og her anbefales det at gøre det i midten af juli.
Hvorfor skal jeg klippe hæk inden Sankt Hans?
“Hækken skal klippes inden Sankt Hans”, sådan lyder et gammel haveråd, men hvorfor kan du blive klogere på her. Du kender sikkert den uskrevne regel eller også bliver du gjort opmærksom på den hvert år, når du ser rundt på dine naboers hække, som står snorlige inden Sankt Hans. Det gamle haveråd opstod, fordi det i gamle dage betød, at når gartneren klippede hækken på det tidspunkt, så skyldtes det, at den travle tid i haven var overstået. Det er efterhånden blevet lidt af skrøne, da det afhænger af din hæktype, og hvor hurtigt den vokser. Hvis du har en kraftigt voksende hæk som f.eks. ligustersorter, tjørn og navr, er der god mening i at klippe inden Sankt Hans og igen sidst i august eller først i september. Men ellers kan du godt vente med at klippe hækken til efter Sankt Hans, som også er bedre for fuglene og deres fuglereder.
Klippe hæk til efterår
Hvis du har en hurtigtvoksende hæk, så anbefales det at klippe den minimum to gange om året. Den første gange i foråret om anden gang om efteråret. Hækklipning om efteråret bør som hovedregel ikke gøres senere end september. Hvis du klipper din hæk i oktober, kan du risikere at, hækklipningen sætter gang i nye skud, som ikke kan nå at blive helt modne inden vinteren sætter ind. De nye skud har nemlig lettere ved at fryse til og så kan din hæk ende med få frostskader.
Hækklipning om vinteren
Hækklipning om vinteren lyder måske ikke så rart, fordi det er koldt at skulle bakse rundt udenfor, men det er også en dårlig idé at begynde at klippe sin hæk på det tidspunkt af året. Hækken hviler nemlig om vinteren, og det skal den helst have lov til. Hvis du derimod skal forandre din form på hækken eller beskære den for vedligeholdelse, så kan det faktisk være en fordel at klippe den om vinteren. Det er nemlig nemmere at se, hvor meget man klipper af, når der ikke er blade på hækken. Du bør dog vente til slutningen af vinteren, så hækken kan få lov til at hvile så længe som muligt.
Har du brug for hækklipning?
Trænger din hæk til en kærlig hånd og vil du gerne undgå alt bøvlet med at finde ud af, hvornår din hæktype skal klippes? Lad HomeBob klippe og beskære din hæk, så du i stedet kan bruge tiden på sjovere ting. Vi tilbyder hækklipning i Storkøbenhavn & Nordsjælland og klipper hvert år kilometervis af hæk. Vores fagfolk er professionelle og har stor ekspertise og erfaring med hækklipning. Det betyder, at de præcis ved, hvornår og hvordan en hæk skal klippes og beskæres, så den holder sig sunde og fremstår bedst muligt.