Rensning af terrassefliser

Læs vores guide til rensning af terrassefliser. Find svar om skidt på fliserne og find ud af, hvordan du renser terrassefliser.

Læs om hvordan du renser terrassefliser

Hvordan ved du om det er tid til rensning af terrassefliser? De fleste husejere kender til problemet med beskidte terrassefliser og fliser, hvor der gror alger og mos. Mange kender ligeledes til pletter på terrassefliser – også kendt som flisepest. Mange ønsker at få gjort terrassens fliser pæne, når foråret og det varmere vejr melder sin ankomst. Så er terrassen super flot og lækker og kan nydes hele sommeren.

Hvordan renser man terrassefliser?

Rensning af terrassefliser er et must, hvis du vil holde fliserne som nye og ønsker at forlænge deres levetid. Mange bliver ekstra opmærksom på nødvendigheden, når vinteren er ovre og foråret indbyder til udendørsliv på terrassen og i haven. Rensning af terrassefliser udføres typisk fra april og fremefter, når nattefrosten er forbi. Du skal blot være opmærksom på et par ting, hvis du skal rense terrassefliser.

Rengøring af terrassefliser

Hvis du gerne vil bevare modstandsdygtigheden for dine fliser, er det vigtigt at holde dem vedlige. Dette gøres med jævnlig rengøring af terrassefliser, hvor de både vaskes, behandles og imprægneres for det bedste resultat. Du kommer langt med lidt sæbevand og en helt almindelig kost med hårde børster, men vil du gøre det rigtigt, og skal rengøringen af dine fliser have en varig effekt bør du ty til fliserens.

Imprægnering af terrassefliser

Nye terrassefliser har en beskyttende overflade, som gør, at f.eks. mos, alger og andet skidt har svært ved at sætte sig på fliserne. Med tiden mister fliserne denne smudsafvisende egenskab pga. kemiske påvirkninger samt fysisk slidtage. For at bibeholde flisernes modstandsdygtighed kan man give dem algebehandling og imprægnere dem på ny ifm. udførelse af fliserens.

Nanobehandling af terrassefliser

Imprægnering kaldes også nogen gange for nanobehandling af terrassefliser. Det er altså et udtryk for det at beskytte flisen med en behandling. Det kan gøres med forskellige midler til behandling af terrassefliser – og udføres af enten dig selv eller en professionel fagmand.

Mos på terrassefliser

Mos på terrassefliser
Pletter af mos på terrassefliser.

Terrassefliser fås i mange varianter, størrelser og farver. Fælles for dem alle er, at de er udsat for vind og vejr. Ligger terrassefliserne i skyggefulde og/eller fugtige områder, kan der ofte opstå mos på fliserne, da manglen på sol giver mos perfekte betingelser for vækst. Hvor overfladen på fliserne nedbrudt og slidt vil der typisk opstå den kraftigste mosbevoksning. Det er heller ikke unormalt at finde mos mellem terrassefliser.

Alger på terrassefliser

Alger på terrassefliser
Grønne alger på terrassefliser.

Alger på terrassefliser er små grønne vækster, som vokser på flisen. De er svære at undgå, men kan let fjernes, og det er også muligt at forebygge dem med algerens og algebehandling.

Pletter på terrassefliser

Flisepest
Pletter på terrassefliser som disse er kendt som flisepest.

Det er ikke unormalt at finde pletter på terrassefliser. Det kan være flisepest, som kendetegnes ved små hvide eller sorte pletter. Du kan læse mere om flisepest, hvad det kommer af, og hvordan man behandler det her.

Midler til rensning af terrassefliser

Er du gør-det-selv-typen findes der utallige forskellige midler til rensning af terrassefliser. Dog er der langt fra alle der er lige gode eller lige skånsomme for miljøet. Se mere nedenfor.

Rensning af terrassefliser med kaustisk soda

Alger trives på flader, som er tilpas “sure” – da ny beton er udpræget basisk, er der derfor aldrig alger på nyere beton. Men med tiden bliver overfladen sur, og så opstår der problemer. Kaustisk soda er basisk – og bortset derfra ret uskyldigt – så når man vander fliserne med det genopretter man egentlig bare den naturlige ph-balance i betonen.

Opskriften til rensning af havefliser med kaustisk soda er:

  • 1 kop kaustisk soda
  • 1 spand vand.

Rensning af terrassefliser med eddikesyre

I udgangspunktet må du ikke bruge eddikesyre eller hjemmelavede blandinger med eddike til rensning af dine terrassefliser. Det er ganske simpelt ulovligt, da eddike ikke er godkendt af Miljøstyrelsen som ukrudtsmiddel. Eddikesyre kan ætse ukrudt mm. væk og gøre din terrasse fin, men da det ikke er godkendt, er det usikkert, hvor skadeligt det er for miljøet, naturen og personerne, der bruger det.

Pr. marts 2019 findes der blot fire produkter baseret på eddikesyre, der er godkendt af Miljøstyrelsen som ukrudtsmiddel. Det er produkterne All Gone, Keeper Quick mod ukrudt og mos, Natria mod ukrudt og No Weed Special klar til brug. Vær dog opmærksom på, at de ikke alle må bruges på fliser. Vi anbefaler derfor, at du altid læser etiketten før brug af sprøjtemidler.

Du kan se en liste over godkendte sprøjtemidler hos Miljøstyrelsen.

Undgå rensning af terrassefliser med klorin

Højtryksrenser eller rensemidler som f.eks. klorin bør ikke anvendes på fliserne. Det nedbryder flisernes overflade og dermed deres oprindelige evne til at afvise smuds og skidt. Desuden er det skadeligt for miljøet og anbefales derfor ikke af fagfolk.

Søger du hjælp til rensning af terrassefliser?

HomeBob tilbyder fliserens i Storkøbenhavn & Nordsjælland. Vi samarbejder med de dygtigste lokale fagfolk, der alle udfører opgaven til perfektion, som var det på deres egen terrasse. Vi giver garanti på alt arbejde, vi udfører og har som mål, at boligejere skal undgå alt bøvlet. Du kan altid nemt og hurtigt få et tilbud, og vores fagfolk og kundeservice er til at få fat på i tilfælde af, at du har spørgsmål til fliserens. Vi har masser af glade kunder og vil med glæde tage dig med på ruten næste gang.

Vil du have et tilbud på rensning af terrassefliser?