Rensning af havefliser

Læs vores guide til rensning af havefliser. Find svar om skidt på fliserne og find ud af, hvordan du renser havefliser.

Rensning af havefliser

Alle husejere kender til problemet med beskidte havefliser og havefliser, hvor der gror alger og mos. Mange kender ligeledes til pletter på havefliser – også kendt som flisepest.

Hvordan renser man havefliser?

Rensning af havefliser er nødvendig, hvis du vil holde fliserne som nye og ønsker at forlænge deres levetid. Mange bliver ekstra opmærksom på nødvendigheden, når vinteren er ovre og foråret indbyder til udendørsliv på terrassen og i haven. Rensning af havefliser udføres typisk fra april og fremefter, når nattefrosten er ovre. Der er blot et par ting, der er vigtige at være opmærksom på, hvis du skal rense havefliser.

Rengøring af havefliser

Hvis du gerne vil bevare modstandsdygtigheden for dine fliser er det vigtigt at holde dem vedlige. Dette gøres med årlig rengøring af havefliser, hvor de både vaskes, behandles og imprægneres for det bedste resultat. Du kommer langt med lidt vand, sæbe og en helt almindeligt kost med hård børste, men vil du gøre det rigtigt, og skal rengøringen af dine fliser have en varig effekt bør du ty til fliserens.

Imprægnering af havefliser

Nye havefliser har en beskyttende overflade, som gør, at f.eks. mos, alger og andet skidt har svært ved at sætte sig på fliserne. Med tiden mister fliserne denne smudsafvisende egenskab pga. kemiske påvirkninger samt fysisk slidtage. For at bibeholde flisernes modstandsdygtighed kan man give dem algebehandling og imprægnere dem på ny ifm. udførelse af fliserens.

Nanobehandling af havefliser

Imprægnering kaldes også nogen gange for nanobehandling af havefliser. Det er altså et udtryk for det at beskytte flisen med en behandling. Det kan gøres med forskellige midler til behandling af havefliser – og udføres af enten dig selv eller en professionel fagmand.

Mos på havefliser

Mos på havefliser
Mos på nedbrudte havefliser.

Havefliser fås i mange varianter, størrelser og farver. Fælles for dem alle er, at de er udsat for vind og vejr. Ligger havefliserne i skyggefulde og/eller fugtige områder, kan der ofte opstå mos på fliserne, da manglen på sol giver mos perfekte betingelser for vækst. Hvor overfladen på fliserne nedbrudt og slidt vil der typisk opstå den kraftigste mosbevoksning. Det er heller ikke unormalt at finde mos mellem havefliser.

Pletter på havefliser

Flisepest
Pletter på havefliser som disse er kendt som flisepest.

Det er ikke unormalt at finde pletter på havefliser. Det kan være flisepest, som kendetegnes ved små hvide eller sorte pletter. Du kan læse mere om flisepest, hvad det kommer af, og hvordan man behandler det her.

Alger på havefliser

Få de grønne alger renset væk fra dine fliser
Grønne alger på havefliser.

Alger på havefliser er små grønne vækster, som vokser på flisen. De er svære at undgå, men kan let fjernes, og det er også muligt at forebygge dem med algebehandling.

Midler til rensning af havefliser

Er du gør-det-selv-typen findes der utallige forskellige midler til rensning af havefliser. Dog er der langt fra alle der er lige gode eller lige skånsomme for miljøet. Se mere nedenfor.

Rensning af havefliser med kaustisk soda

Alger trives på flader, som er tilpas “sure” – da ny beton er udpræget basisk, er der derfor aldrig alger på nyere beton. Men med tiden bliver overfladen sur, og så opstår der problemer. Kaustisk soda er basisk – og bortset derfra ret uskyldigt – så når man vander fliserne med det genopretter man egentlig bare den naturlige ph-balance i betonen. Opskriften til rensning af havefliser med kaustisk soda er: 1 kop kaustisk soda til 1 spand vand.

Rensning af havefliser med eddikesyre

I udgangspunktet må du ikke bruge eddikesyre eller hjemmelavede blandinger med eddike til rensning af dine havefliser. Det er ganske simpelt ulovligt, da eddike ikke er godkendt af Miljøstyrelsen som ukrudtsmiddel. Eddikesyre kan ætse ukrudt mm. væk, men da det ikke er godkendt er det usikkert, hvor skadeligt det er for miljøet, naturen og personerne, der bruger det.

Pr. marts 2019 findes der blot fire produkter baseret på eddikesyre, der er godkendt af Miljøstyrelsen som ukrudtsmiddel. Det er produkterne All Gone, Keeper Quick mod ukrudt og mos, Natria mod ukrudt og No Weed Special klar til brug. Vær dog opmærksom på, at de ikke alle må bruges på fliser. Vi anbefaler derfor, at du altid læser etiketten før brug af sprøjtemidler.

Du kan se en liste over godkendte sprøjtemidler hos Miljøstyrelsen.

Undgå rensning af havefliser med klorin

Højtryksrenser eller rensemidler som f.eks. klorin bør ikke anvendes på fliserne. Det nedbryder flisernes overflade og dermed deres oprindelige evne til at afvise smuds og skidt. Desuden er det skadeligt for miljøet og anbefales derfor ikke af fagfolk.

Søger du hjælp til rensning af havefliser?

HomeBob tilbyder fliserens i Storkøbenhavn & Nordsjælland. Vi samarbejder med de dygtigste lokale fagfolk, der alle udfører opgaven til perfektion, som var det på deres egen terrasse. Vi giver garanti på alt arbejde, vi udfører og har som mål, at boligejere skal undgå alt bøvlet. Du kan altid nemt og hurtigt få et tilbud, og vores fagfolk og kundeservice er til at få fat på i tilfælde af, at du har spørgsmål til fliserens. Vi har masser af glade kunder og vil med glæde tage dig med på ruten næste gang.

Vil du have et tilbud på rensning af havefliser?